Uzak Doğu mutfağı Çin, Japonya, Kore, Tayland ve Bangkok’u da içine alan ve 20 ülkeden oluşan bir kültür. Ülkemizde de kolaylıkla restoranlarına rastlayabileceğimiz kadar popüler olduğu aşikar. Çubuklarla yenen yemek tarifleri oldukça ilgi çekici olduğu için herkesin bir kere deneyimlemesi gerekiyor. Son hazırladığımız pirinçli tavuk tarifimiz Uzak Doğu mutfağını andırdığı için bu garip ama lezzetli kültüre göz atalım istedik.
Öncelikle Uzak Doğu mutfağı kendine has felsefelere sahiptir. Bunlardan ilki az malzemeyi en iyi şekilde değerlendirerek en iyi yemek tariflerini hazırlamaya dayanır. Bir diğeri ise, yemek yemenin sadece doymak eylemiyle alakası olmadığı ile ilgilidir. Tüm yemek tarifleri bir denge üzerine kuruludur ve hem aşçılar hem de evde yemek yapan kişiler buna oldukça özen gösterir. Hem görüntü hem de içerik olarak minimalist bir yapıya sahip olması, Türk mutfağına alışmış bizler için yeterli lezzet şöleni yaratmıyor gibi görünebilir. Ancak yediğiniz her şeyin tadını tek tek hissederek ve resmen yemeğinizi deneyimleyerek yersiniz. Düşük kolestrollü ve sağlıklı şekilde hazırlanan yiyeceklerin, bu coğrafyada yaşayanların hayatını olumlu şekilde etkilediğini görebilirsiniz. Uzak Doğu insanları uzun ve sağlıklı hayatlarını bu beslenme biçimi ve pişirme tekniklerine borçlular diyebiliriz. Az yağlı, kızartma yerine haşlama tercih edilen ve çok az tatlı tüketilen bu bölgelerden öğrenecek birkaç şey olabilir.
Öğünlerde neredeyse hiç süt ve süt ürünü kullanılmayan Uzak Doğu mutfağı, bu açıdan da size şaşırtıcı gelebilir. Üstelik birkaç puding çeşidi ve kızarmış meyve dışında tatlı tarifleri de yok denecek kadar azdır. Yine de besin çeşitliliği gayet yeterlidir. Tropikal meyveler, deniz ürünleri, ördek ve domuz gibi çeşitli hayvan etleri, kuşkonmaz, soya ürünleri, bambu gibi çeşit çeşit malzeme kullanılır.
Japon Mutfağı:
Japonya’nın tarıma elverişsiz toprakları ve engebeli arazileri sebebiyle tarım yeterince gelişememiştir ve bu durum yeme-içme kültüründe kendini oldukça fazla belli eder. Yağ ve kırmızı et tüketiminin de az olduğu Japon mutfağında en çok tüketilen şey deniz ürünleridir. Balıkçılık çok gelişmiştir ve yosun gibi deniz ürünleri bile tüketilir. Sizin de düşündüğünüz gibi en geleneksel yiyecek suşidir. Ancak Japonya’daki her aşçının suşi yapma yetisine sahip olmadığı düşünülürse, yapımının düşünüldüğü kadar kolay olmadığı anlaşılacaktır.
Çin Mutfağı:
Dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkesindeki yemek tariflerinin sayıca çok fazla olduğunu söylememize gerek yok. Çin mutfağı ülkedeki 8 farklı bölgenin sentezinden oluşur. Her bölge kendine has bir lezzete sahiptir. Örneğin Güney Çin acısı ve baharatlı yemekleriyle meşhurdur. Ülke genelinde en fazla tüketilen ürün pirinçtir. Bunun dışında noodle, Çin mantısı ve Pekin ördeği de en ünlü yemek tariflerindendir. Zeytinyağı yerine susam yağı kullanımı yaygındır ve soya fasulyesi gibi çeşitli sebzeler sıklıkla tüketilir.
Çin’de yemek; sağlık, zenginlik ve şansı temsil eder. Ayrıca bir kontrast üzerine kurulu olan mutfakta, sertlik yumuşaklık, acılık-ekşilik, tatlılık-tuzluluk oranları hesap edilir.
Kore Mutfağı:
Uzak Doğu mutfağının diğer üyelerine göre et kullanımı daha yaygındır. Tok tutan ve insanın içini ısıttığı bilinen baharatlı turşu tarifleri Kim Chi, en meşhur lezzetlerdendir. Belirli bir kahvaltı kültürleri olmadığı için ana yemekte yenilen yemekler, sabah kahvaltısında da tüketilebilir. Kızartma ağırlıklı olan yemek tariflerinde, az yağlı kızartmalar hazırlanır ve yemekler normalden daha tuzlu olur. Çay kültürü çok geliştiği için, çayın tatlı, tuzlu, ekşi veya acı çeşitleri bulunur.
Tayland Mutfağı:
Uzak Doğu mutfakları arasında, yemek tariflerinde zıtlık kullanan bir bölgedir. Örneğin tatlı-ekşi bir yemek, acı-tuzlu bir başka yemekle servis edilmeli veya buharda pişen bir yemeğin yanında ızgarada pişmiş bir yemek yenmeli. Sıcak ve nemli bölgeleri yaygın olduğu için sebze ve meyvelerin yetişmesi için elverişlidir. Hindistan cevizi sütü kullanarak baharatlı tatların dengelendiği Tayland mutfağında çeşitlilik göz önündedir.
Sizin deneyip beğendiğiniz Uzak Doğu mutfağı hangisi? Bizimle paylaşmayı ve eşsiz yemek tarifleri için takip etmeyi unutmayın. 😊
Comments