Ülkemizde siyah çay bitkisinin tüketimi kadar olmasa bile diğer bitki çayları da çeşitliliğin artmasıyla daha fazla tercih edilir oldu. Özellikle düzenli kullanımlarda stres ve uykusuzluk problemlerinde faydasını kanıtlamış olan bitki çayları bulunmakta. Elbette her bitkinin kendine özgü faydaları ve kullanım miktarları var. Bu yüzden sadece faydalı olduğu için aşırı tüketmekten kaçınılması gerekiyor. Günümüzdeki pandemi koşullarını göz önünde bulundurduğumuzda dinç ve sağlıklı olabilmek için vücudumuza iyi bakmamız gerekiyor. Kış mevsiminde hemen hemen herkesin mutfağında yer alan ve hastalıklarla mücadele süreçlerinde sıkça içilen bitki çayları ve faydalarından bahsetmek istedik.
1-Rezene: (Günde en fazla 3 bardak)
En hızlı hissedilen özelliği mide ve bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktır. Kas gevşetici etkisiyle baş ağrılarının ve regl sancılarının azalmasına fayda sağlar. Boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi geldiği için hastalık zamanlarında içilebilir. Yemeklerden önce iştah açmak veya yemekten sonra ödem atmak için kullanılabilir. İdrar söktürücü ve metabolizma hızlandırıcı özellikleri bulunur.
2-Papatya: (Günde en fazla 2 bardak)
Uykusuzluk ve strese iyi gelen doğal bir sakinleştiricidir. Mide bulantısı, mide yanması ve ülser gibi problemlere iyi gelse de hamilelerin doktora danışmadan tüketmesi tavsiye edilmez. Nezle, soğuk algınlığı, sinüzit gibi rahatsızlıklarda boğaz ağrısı ile öksürüğün giderilmesine yardım eder. Ağızda ve bağırsaklarda oluşan iltihapların önüne geçer.
3- Adaçayı: (Günde en fazla 3 bardak)
Diğer bitki çayları ve faydalarında olduğu gibi adaçayı da stres ve depresyonu yatıştırmak, öksürüğü azaltmak ve soğuk algınlığında bakterilerin ilerlemesini önlemek için tüketilebilir. Adaçayının faydaları arasında öne çıkan özellik gargara olarak kullanılabiliyor olmasıdır. Cilt lekelerini azaltmak, toksin atmak, ishalin etkisini azaltmak veya menopoz sonrası belirtileri hafifletmek için faydalı bir çaydır.
4- Hibisküs: (Günde en fazla 2 bardak)
Hem sağlıklı yaşam hem de diyet esnasında tüketilen hibisküs çayı, kolestrolü dengelediği için kalp ve damar hastalıkları riskini düşürür. Kan şekerini düşürerek diyabet riskini azalttığı için karaciğer dostudur. İştah azaltıcı özelliği olduğu için kilo vermek isteyenlerin beslenme listesinde olması gereken maddelerdendir.
5- Hatmi Çiçeği: (Günde en fazla 2 bardak)
Nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların iyileşme süreklerinde etkilidir ve kronik öksürüğü rahatlatır. Mide rahatsızlıkları ve hazımsızlık gibi bağırsak problemlerini önlemede etkilidir. Düzenli kullanımda cildin nemlenmesini ve yenilenmesini sağlar. Suyuyla yıkanan saçlar parlak ve yumuşak olur. Aynı zamanda doğal bir ağrı kesicidir ve idrar söktürücüdür.
Bazı bitki çayları ve faydalarını anlattığımız şifalı çaylar serimizin devamını okumak için Binefis’i takipte kalın.
Comments