Dünya Çay Komitesi’nin araştırmasına göre, dünyada kişi başı çay tüketiminin en fazla olduğu ülkeyiz. Bu miktarın kişi başı ortalama 3,5 kilo olması aslında çok şaşırtıcı bir bilgi değil. Evlerimizde sabah kahvaltılarından akşam yemeği sonrasına kadar her saatte tüketilebilen siyah çaya karşı ayrı bir ilgimiz var. Aynı araştırmada siyah çay tüketiminin Batı ülkelerinde, yeşil çay tüketiminin ise Doğu ülkelerinde daha fazla olduğu görülüyor. Kahve demleme yöntemlerinin farklı olması gibi, çay hazırlama yöntemleri de her ülkede farklılık gösterebiliyor. Gelin, kültürlerin farklı çay ritüellerine birlikte göz atalım.

İngiltere
Tüm dünya İngilizlerin, çaya karşı hassasiyetini biliyor olsa gerek. İngiltere çay ile 17.yüzyılda tanışmış olmasına karşın kısa sürede kahveden daha fazla tükettikleri bir içecek haline gelmiştir. Beş çayı ritüelinin ortaya çıkış hikayesinde, İngiltere Düşes’i Anna’nın öğle ve akşam yemekleri arasında çayın yanına ufak atıştırmalıklar istemesiyle başlamıştır. Zamanla soylu kadınların toplanarak yapmaya başladığı bu etkinlik, ülkedeki en popüler sosyal ritüel haline gelmiştir. Genellikle bergamot aromalı Earl Grey çayı hazırlanır ve içerisine süt, krema gibi malzemeler eklenir. Porselen fincanlarda servis edilen çayın yanında ufak atıştırmalıklar ikram edilmesi gerekir.

Hindistan
Çay ile ilişkisi 1800’lü yıllara dayanan Hindistan, dünyanın en fazla çay üreten ve tüketen ülkelerinden biri. Her köşe başında ve her evde servis edilen çayı, ülkenin milli içeceği olarak görüyorlar. Sokaklarda gezerken chai wallah’larda, cam veya porselen bardaklarda çay içmek için mola vermek klasikleşmiş bir hareket gibidir. Günümüzde genelde şeker, süt, karanfil, rezene ve kakule kullanılarak hazırlanan chai çayını, bir eve misafirliğe gittiğinizde kesin ikram ederler. Geleneksel çay üretimine dair detaylı bilgilerin yer aldığı Munnar’daki çay müzesi, Hindistan insanının bu içeceğe verdiği değeri bir kere daha kanıtlar niteliktedir.

Fas
Aramızda Fas’ı ziyaret edenler varsa bilir, burada nane çayı içmemek imkansız. Bir diğer adıyla Tauareg çayı, cam bardaklarda ve meyveli tatlılar eşliğinde servis edilir. Türkiye’de olduğu gibi Fas’ta da çay misafirperverlik göstergesidir. Geleneklere kere üç defa servis edilen nane çayında her seferin bir anlamı var. Bu üç bardak çay yaşam, aşk ve ölümü simgeliyor.

Japonya
Çay Japonya’ya 12.yüzyılda Çinli keşişler tarafından tanıtıldı ve kültürün çok önemli bir parçası haline geldi. O dönemde sadece hükümdarlar ile soylu kişilere servis edilse de 16.yüzyılda günlük hayatın bir parçası haline geldi. “Chanoyu”, yani “çay yolu” ismi ile anılan ritüelde içilen matcha çayı, ülkede en fazla tüketilen içeceklerden biridir. Öğütülmüş yeşil çay yapraklarıyla hazırlanan matcha çayı yüksek miktarda antioksidan içeriyor ve karaciğer hasarını önleyebileceği görülüyor.
Binefis ailesi olarak size farklı ülkelerden çay ritüellerini aktardık. Siz çayınızı ne zaman ve hangi yiyecekler eşliğinde içmeyi seviyorsunuz? Bizimle kendi çay ritüellerinizi paylaşmayı unutmayın 😊
Comments