top of page
Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Hayatınızı Kolaylaştıracak Mutfak Tüyoları - 4

Yemek tarifleri hazırlamak çok keyifli olsa bile, en usta şefler bile püf noktalar ile mutfak tüyolarına başvurur. Biraz deneysel bir ortamdan bahsedebileceğimiz için, hatalar yaparak yeni fikirler üretiriz. Hatta yemek tarifleri de deneme yanılma yoluyla keşfedilir. Hem mutfakta zaman geçirmeyi sevenler hem de yok ben almayayım diyenler için ufak ipuçları çok fayda sağlar. Zamandan ve emekten tasarruf ederken daha keyifli ve verimli çalışabileceğiniz bir yol izlemek eminim hepimizin hoşuna gider. Bu yüzden çoğumuzun sık sık karşılaştığı problemlere yakından göz atalım ve birlikte çözüm yolu arayalım.

Mutfak tüyoları , pratik yemek tarifleri

#1 Küflenmiş Ekmek:

Aldığımız ekmeklerin bir kısmını tükettikten sonra poşetine geri koyarak saklamak, ülkemizde çok yaygın görülen bir davranış. Ama bu şekilde uzun süre muhafaza edilemeyen ekmekler çoğunlukla çöpe atılıyor ve bu büyük bir israfa sebep oluyor. Ağzını sıkıca bağladığınız poşet nemleneceği için ekmeği bu şekilde muhafaza etmek doğru değil. Bir ekmeklik içinde, serin ve kuru bir ortamda saklamalısınız. Kutuya bir kase içinde yerleştirilmiş tuz ve karbonat karışı da raf ömrünü uzatacak faktörlerdendir. Eğer ekmeklerinizi buzlukta dondurduktan sonra çözdürüp ısıtarak tüketirseniz, ihtiyacınızdan fazlasını atmanıza gerek kalmaz. Ancak buzdolabına koymamalısınız. Bayatlamış ekmek yemek istemiyorsanız bunlardan galeta unu hazırlayabilir veya köfte gibi yemek tariflerinin içinde kullanabilirsiniz.

#2 Gerçek Bal:

Bal, doğanın verdiği en tatlı besinlerden biridir ve oldukça faydalı olduğu için tüketimi yaygındır. Fakat içine mısır şurubu veya glikoz çözeltisi gibi katkı maddeleri eklenen bal, doğallığından uzaklaşır. Pek çok faydası olduğu kanıtlanmış olan bu şifalı yiyeceğin en saf halini tüketmek istememiz normal. Sahte baldan uzak durmanın en önemli noktası ambalajını kontrol etmektir. Akredite bir laboratuvarda test edildiği, yani saflığının %100 kanıtlandığına dair bilgi aramanız gerekir. Elbette hepinizin bildiği üzere gerçek bal şekerlenmez, donmaz ve kristalleşmez. Bu uzun süreli bir test olacağı için ilk aldığınız baldan bir kaşık alıp suya koyarak gerçekliğini kontrol edebilirsiniz. Sahte olan suya karışırken, gerçek olan suyun dibine çöker. Biraz daha kontrollü şekilde, bir damla balı bir kabın içerisine alıp kibritle yapmayı deneyebilirsiniz. Balınız safsa yanacaktır.

#3 Tahta Kaşık Temizliği:

Mutfaklarımızdaki en geleneksel eşyalardan biri tahta kaşıklardır. Yemek tarifleri hazırlarken tencerelerin çizilmesini önlemeden, şıklığa kadar bir sürü avantajını sıralayabiliriz. Dokulu bir yapısı ve görece yumuşak bir ham maddesi olduğu için, yemek artıkları ile kokularını hapsedebilir. Bu yüzden iyice temizlenmesi gerekir ve birçok yöntemi bulunur. Bir tencereye yerleştirdiğiniz kaşıklarınızın üzerine sirke, karbonat ve sıcak su ekleyip kaynatın. 15 dakika sonra kirlerin suya dağıldığını göreceksiniz. Tahta kaşıkları zeytinyağı ile temizlemek de mümkün. Zeytinyağı ile sildiğiniz kaşıklarınızı, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 3 dakika bekletip ılık suyla yıkayarak temizlemeyi deneyin. Bir diğer yöntem için bal mumu ve hindistan cevizi yağını benmari usulü eritmeniz gerekiyor. İçine biraz da limon suyu damlattıktan sonra kaşıklarınıza sürün ve 10-15 dakika beklettikten sonra yıkayın.

Mutfak tüyoları , pratik yemek tarifleri

Yemek tarifleri hazırlarken veya mutfağınızda iş yaparken hayatınızı kolaylaştıran mutfak tüyoları neler? Pratik yemek tarifleri ve öneriler için Binefis’i takipte kalın! 😊

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page