Pratik yemek tarifleri hazırlamaktan hoşlanıyor musunuz? Veya bir gurme edasıyla yeni lezzetler denemekten? Bizim çok sevdiğimiz her halimizden belli oluyordur herhalde 😉 Yeni yemek tarifleri ile hiç tatmadığımız mutfakları denerken içimiz kıpır kıpır oluyor ve sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz. O yüzden öğrendiğimiz yeni mutfak terimlerini de sizinle paylaşarak mutfak kültürümüzü beraber geliştirelim istiyoruz. İşte gastronomik terimlerin ikinci yazısıyla karşınızdayız.
#1 Karamelize
Hepinizin aşina olduğu mutfak terimleri arasında yer alan bu ifadenin, karamel sözcüğünden geldiği oldukça açık. Ancak aklınıza sadece bu gelmesin. Karamelize etmek, herhangi bir malzemeyi ateşin üzerinde altın veya tatlı bir kahve renk alıncaya kadar ısıtmaktır. Birçok malzemeyi pişirme tekniği olarak kullanılır.
#2 Cordon Bleu
Fransızca karşılığı “mavi kuşak” olan terim, mutfak terminolojisinde “yüksek kalite” anlamına gelen bir ifade olarak kullanılır.
#3 Papillote
Aslında sık sık kullandığımız bir pişirme yöntemi olan papillote terimi, yemekleri alüminyum folyo veya yağlı kağıda sararak pişirme işlemidir.
#4 Marinade
Bir yemek tarifini pişirmeden önce yumuşatmak ve lezzet vermek için soslu, baharatlı bir biçimde bekletme işlemidir. Genellikle etlerle yapılır ve et sosun tadını iyice çekerek yemeğe lezzet katar.
#5 Glace
Pastacılıkta kullanılan ifade, ince bir katman halinde şeker veya şurupla kaplamak anlamında kullanılır.
#6 Poaching
Son zamanlarda “poache yumurta” kavramı kulağımızda biraz yer etmiş durumda. Yumurta ile narin sebzeleri hafif ateş üzerinde haşlayarak pişirme yöntemidir.
#7 Organoloptic
İyi aşçıların malzemeye verdiği değeri gösteren ifade, yemek tariflerinde kullanılacak malzemeyi seçerken görüntü, koku ve dokunun verdiği hissi de hesaba katmak anlamına gelir.
#8 Mise en Place
Dilimizde “mizanpalas” olarak okunan ifade, mutfakta kullanılacak her şeyin başlamadan önce yerli yerli yerinde düzen alması anlamına gelir.
#9 Bistro
Rusça’daki ‘çabuk, hızlı’ manasındaki ‘bystro’ kelimesinden türemiştir. Fransa’yı işgal eden Rus askerlerinin çabucak yemek yeme alışkanlıklarından doğduğu düşünülür. Salaş ve rahat tarzda yemek yenen yer anlamına gelir.
#10 Brasserie
Sık duyduğumuz mutfak terimlerinden biri olan brasserie, bistroya göre daha geniş bir menüye sahip olan şık mekanlardır.
Sizin daha önce duyduğunuz mutfak terimleri neler? Bizimle paylaşmayı ve pratik yemek tarifleri ile mutfak tüyoları hakkında bilgi sahibi olmak için takip etmeyi unutmayın! Mutfak terimleri serimizin devamı haftaya! 😉
Comments