Mutfakta zaman geçirmeyi sevenler ve yemek tarifleri araştıranlar, sık sık mutfak terminolojisinden sözcüklere denk geliyorlardır. Aslında günlük hayatlarımızda fark etmeden pek çok terim kullanıyoruz. Kendini geliştirmek isteyenler için hazırladığımız bu seride, profesyonel şeflerin dilinden konuşmayı öğreniyoruz. Serinin beşinci yazısında, daha az aşina olduğumuz veya hiç duymadığımız mutfak terimlerinden daha fazla bahsedeceğiz. Seviyeyi gittikçe arttırmadan önce diğer gastronomik terimler makalelerimizi incelemek isteyebilirsiniz.

#1 En Papillote: Aslında fırında pişen yiyecekler için kullandığımız ancak yöntemin asıl ismine hakim olmadığımız bu terim, yiyecekleri yağlı kağıda sararak pişirmek demektir. Özellikle balıklar için kullanılan yöntemde kapalı bir poşet de kullanılabilir.
#2 Pasta Fresca: Tahmin edebileceğiniz gibi İtalyanca bir sözcük olan pasta fresca, taze makarna anlamına gelir.
#3 Zest: Yine mutfaklarımızda oldukça sık kullandığımız mutfak tüyolarından olan terim limon, portakal gibi meyvelerin kabuklarını incecik kazımak demektir. Yemeklere veya tatlılara tat katmak için kullanılır.
#4 Troncon: Fransızca’da külçe manasına gelen kelime, yiyeceğin boyunun eninden daha uzun kesilmesi olarak kullanılır.
#5 Shrinkage: Yemeğin hazırlanma veya depolanma esnasında hacim kaybına uğramasıdır. Genellikle nem kaybından kaynaklanan bu durumu köfte hazırlarken çok rahat gözlemleyebiliriz.
#6 Confit: Bir pişirme yöntemi olarak, yiyeceğin yağda veya suda, derin kızartma olmayacak şekilde düşük sıcaklıkta pişirilmesidir. Uzun sürede yavaş yavaş pişen her türlü yiyecek için de kullanılır.
#7 Chateaubriand: Hayvanın en lezzetli yeri olan bonfilenin bütün ve geleneksel olarak pişirildikten sonra ince ince kesilmesidir. Etin dışı pişmişken içi pembedir.

Meraklıları için mutfak terimleri ile mutfak tüyolarından bahsetmeye devam edeceğiz. Binefis’in gastronomik mutfak terimleri serisini kaçırmamak için takipte kalın! 😊
Comments