Bugün, dünya mutfağında çıktığımız yolculuğa devam ediyor ve pek aşina olmadığımız yemek tariflerinden bahsetmek istiyoruz. Gelin birlikte, Kuzey’in soğuk havasından nasibini alan Rusya’nın mutfak kültürüne göz atarak, dünya mutfağı serimize bir yenisini daha ekleyelim.
Rusya’nın geniş coğrafi yapısından anlaşılabileceği üzere oldukça zengin bir kültür barındıran Rus mutfağını iklim ve göç gibi farklı etmenler beslemiştir. Yazın hazırlanıp kışın tüketilen yemek tarifleri konusunda oldukça gelişmişlerdir ve bu da yüzlerce farklı turşu ile tütsülenmiş etin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Her ülkede olduğu gibi Rusya’da da farklı bölgelere göre yeme-içme kültürü değişkenlik gösterir. Örneğin Kuzey Rusya’da lahana ve çavdarlı yemek tarifleri ile içkiler, Don Bölgesi’nde domatesli balık çorbası ve Güney Rusya’da Borş çorbası tercih edilir. Ormanlık bölgelerin yaygın olduğu bölgelerde av etleri, mantar ve orman yemişleri çok fazla tüketilen yiyecekler arasında yer alır.
Elbette iklim koşulları el vermediği için tarım gelişememiştir. Dolayısıyla deniz ürünlerinin her çeşidi pek çok farklı pişirme yöntemi ile tüketilir. Beyaz et ve kırmızı et tüketiminin de oldukça fazla olduğu Rus mutfağında genellikle ızgara ve haşlama yapılırken, kızartma tercih edilmez. Domuz, geyik, at, keçi ve tavuk etleri, sakatatlarıyla birlikte tüketilir. Etli yemek tariflerinin yanında mantar ve elma yenmesi de oldukça yaygındır.
Rus mutfağının temelini çorbalar, et yemekleri ve balık oluşturur. Bu tür yemek tarifleri çeşitli krema ve soslarla servis edilir. Ekşi krema ve tereyağından yapılan Smetana sosları sık sık tüketilir. Anason, safran, dereotu, nane, tarhun otu gibi bitkiler ile baharatlar da sebze ve et yemeklerinde tat verir. Yemeklere çoğunlukla çorba ile başlanır. Rus mutfağının en ünlü çorba tariflerinden olan Borş çorbası pancar ile hazırlanır. Çorba kültürü çok yaygın olduğu için yaz kış sıcak ve soğuk olarak içilir. İçerisinde bolca malzeme kullanılır ve epey doyurucudur.
Pelmeni ismi verilen mantılar aylarca saklanabildiği için Rus mutfağının önemli besinlerinden biridir. Et, un, su, yumurta, tuz, biber ve bazen de sarımsakla hazırlanan basit yemek tariflerindendir. Pratik hazırlanışı ve kısa sürede pişmesi sebebiyle avcıların kamp ateşinde pişirdiği bile görülür.
Rus mutfağında çok fazla tüketilen bir diğer besin ise balık yumurtası, yani havyardır. Çoğunlukla mersinbalığının döllenmemiş yumurtasından elde ediliyor olsa da balığın türüne göre tat ve fiyat değişikliği olabilir. Siyah havyar mersinbalığı, kırmızı havyar ise somon balığı yumurtalarından elde edilir. Genelde şarap ve votka gibi alkollü içkilerin yanında servis edilirken kahvaltılarda da sık sık tüketilir. Rus mutfağında kahvaltılarda tüketilen diğer besinler arasında süt, siyah çay, kahve ve meyve suları bulunur.
Siz Rus mutfağının yeme-içme alışkanlıklarını nasıl buldunuz? Dünya mutfağında en sevdiğiniz yemek tarifleri neler? Bizimle yorumlarda paylaşmayı ve takipte kalmayı unutmayın! 😊
Comments