top of page
Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Veganlık ve Vegan Beslenme Nedir?

Her geçen gün daha fazla kişinin beslenme tercihi ve yaşam felsefesini oluşturan veganlık hakkında hala ön yargılar var. Ülkemizde hayvancılığın oldukça yaygın olduğunu düşündüğümüzde et tüketiminin önemli bir noktada yer alması ve hayvansal ürünler tüketmemenin imkansız gibi görülmesi normal. Üstelik vegan beslenmenin pahalı olarak bilinmesi ekonomik bir kaygı yaratıyor. Ancak en sevilen yemek tariflerimizden olan kuru fasulye-pilav ikilisinin tamamen bitkisel olduğunu hatırlatarak gönüllere bir parça su serpebiliriz. “Vegan beslenme nedir?” sorusunu yanıtlayarak aslında düşünüldüğü kadar olağan dışı bir beslenme tarzı olmadığını görelim.


Vegan beslenme nedir?

Veganlık hayvan kökenli gıdaları ve eşyaları kullanmayı reddetmek demektir. Başta ahlaki duygular olmak üzere sağlıklı beslenme veya mevcut kiloyu koruma gibi amaçlarla da tercih edilir. Herkes için uygulanabilirliği tartışılabilecek olan veganlıkta hayvansal besinlerden alınamayan protein bitkilerden sağlanır. Yeterli vitamin ve mineral alabilmek için gıda takviyelerine başvurulabilse de ürünler doğru şekilde tüketildiğinde sağlık için tehlike oluşturmaz.

Vegan beslenmede yemek tariflerinde ve kahvaltılarda bolca sebze ve meyve tüketilir. Protein yönünden zengin olan baklagillere sık sık yer verilir. Süt ürünleri kullanılmadığı için yulaf ve badem gibi yemişlerden elde edilen süt ve peynir yerine soya fasulyesinden elde edilen tofu tüketilir.

Vegan kişilerin daha düşük vücut kitle endeksi değerlerine sahip olmaları ve fit görüntüleri nedeniyle, kilo vermek amaçlı vegan beslenmeye yönelimler olur. Düşük kalori alımı, lif tüketimi ve spor sayesinde zayıflamak veya kilo korumak için tercih edilebilir. Özellikle diyet olarak vegan beslenme tercih edildiğinde yağ tüketmeyi kesme yanlışına düşülebiliyor. Oysa yağı azaltırken tamamen bırakmamak, yağ asitlerini alabilmek için tohumlardan faydalanmak gerekiyor. Vegan beslenme sürecinde bol su içmek, detoks suları hazırlamak, ara öğün tüketmek ve düzenli egzersiz yapmak da çok önemli.


Vegan beslenme nedir?

Vegan beslenme alışkanlığı kazanma sürecinde vücutta değişiklikler olması normaldir. Hangi bitkiden hangi besini alacağınızdan porsiyonlamanızı nasıl yapmanız gerektiğine kadar birçok bilgiye sahip olmak gerekir. Örneğin ilk başlarda yumurtadan alamadığınız iyot ve kolin zihinsel olarak yorgunluğa sebep olabilir. Ancak brüksel lahanası, brokoli ve tatlı patatesten kolin, tuzdan da iyot ihtiyacı karşılanabilir. Vegan beslenmede buna benzer sağlık açısından olumlu ve olumsuz durumlar oluşabilir. Önemli olan dengeyi kurabilmek.

Kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olan veganlık, tip 2 diyabet rahatsızlığının gelişme riskini azaltır. Düzenli meyve sebze tüketmenin ise kalp rahatsızlığına yakalanma ihtimalini düşürdüğü düşünülüyor. Veganların %75 daha düşük kalp basıncı problemi ile karşılaştığı ve kalp hastalığı sebebiyle hayatını kaybetme riskinin %42 daha az olduğu da gözlemlenmiştir.

Vegan beslenme düzenine geçecek olan kişilerin doktor tavsiyesi ile egzersiz ve spor takvimi oluşturmasında fayda var. Tutarlı, dengeli ve düzenli bir süreç içerisinde vegan beslenmeye alışmak sandığınız kadar zor olmayabilir.

Binefis ailesi olarak, farklı beslenme çeşitleri ve lezzet hikayeleri anlatmaya devam edeceğiz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page