top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Dünyanın En Pahalı Yiyecekleri

Şu ana kadar yediğiniz en pahalı yiyecek neydi? Peki yemek tariflerini denemek için servet öder miydiniz? Elbette herkesin pahalı anlayışı farklı olduğu için bu kıyaslamayı yapmak zor. Porsiyonuna ve görüntüsüne baktığınızda fiyatına inanamayacağınız dünyanın en pahalı yiyeceklerini sizin için derledik. Şaşırmaya hazır olun! 😮


1- Safran

Öncelikle her zaman duyduğumuz bir baharatla başlamak istedik. Safran sadece baharat olarak mutfakta değil tekstilden güzelliğe, parfümeriden ilaç sanayisine kadar pek çok endüstriyel alanda kullanılıyor. Yalnızca yarım kilo safran elde etmek için yaklaşık 100 bin safran çiçeğinin toplanıp elle işlenmesi gerekiyor. Ayrıca kendisinin 100.000 katı ağırlığındaki suyu sarıya boyayabilecek güçtedir.

Tüm bunlar safranı gözünüzde yeterince pahalı yaptı mı bilmiyoruz ama maliyetinin 400 ile 1000 dolar arasında değiştiğini söylemeliyiz. “Kırmızı altın” olarak tanınan safranın düşük kalitedeki versiyonlarını daha uygun fiyata almak mümkün.


2- Kopi Luwak Kahvesi

Güney Asya’da yaşayan bir tür misk kedisi olan Kopi Luwak’ın yediği ve kısmen sindirdiği kahve çekirdeklerinden bahsediyoruz. Misk kedisinin midesinden geçerken enzimlerin etkisiyle fermente oluyor ve ardından kedi tarafından kısmen sindirilmiş olan kahve çekirdekleri dışkılanıyor. Filipinler, Endonesya ve Güney Hindistan’da üretim yoğunluğu fazla olan Kopi Luwak kahvesi pek iç açıcı gözükmüyor, biliyoruz. İşlemesi de oldukça zor olan bu kahve çeşidinin kilosu 250 ile 1200 dolar arasında değişiyor. İşleme sürecinin meşakkati ve kahvenin serüveni düşünüldüğünde dünyanın en pahalı yiyeceklerinden biri olması normal olabilir.


3- Beluga Havyarı

Soyu tükenme tehlikesi altında olan Beyaz İnci Albino mersin balığının Beluga cinsinden çıkarılan havyar, dünyanın en pahalı ve nadir yiyeceklerinden biri. Hazar denizinde büyüyen büyük bir balık olan mersin balığını bulmak oldukça zor olduğu için havyarı da zor temin ediliyor. Beluga havyarının 1 kilosu ise 9100 dolar civarında. Genellikle buzlu votka yanında bir kanepe üzerinde servis edilir.


4- Matsutake Mantarı

Çam mantarı olarak da bilinen Matsutake Mantarı, dünyanın en nadir görünen mantar türlerinden biridir ve en fazla Japon mutfağında karşımıza çıkar. Böceklerin ve diğer mantar türlerinin alanına girmesi sebebiyle oldukça az yetişir. Üstelik insan eliyle yetiştirmek mümkün olmadığı için çok nadirdir ve bu sebeple çok pahalı yiyecekler arasında yer alır. 1 kilosu 500-600 dolar civarında satılan Matsutake Mantarının gelecekte tamamen yok olacağı düşünülüyor.

Dünyanın en pahalı yiyecekleri arasından daha önce duyduğunuz var mı? Bizimle paylaşmayı ve yemek tarifleri için takipte kalmayı unutmayın!

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page