Daha önce kahvenin tarihinin detaylarına değindiğimiz yazımızda da belirttiğimiz gibi, 1500 senelik bir geçmişe sahip olan kahve ilk başta içecek olarak tüketilmiyordu. Bu tarihin sadece 500 senesinde kahve bir içecek olarak tüketildi ve bugün gelişen teknoloji ile birlikte pek çok demleme tekniğinin ortaya çıktığını biliyoruz. Coğrafya, sanayileşme, teknoloji gibi etmenler ile pişirme teknikleri değişiklik gösteriyor. Bu süreçte kahve çeşitlerinin gelişimini daha net görebileceğimiz kahve nesillerine bakarak, 1 asırdır nelerin değiştiğine göz atalım.
1. Nesil Kahvecilik
Günümüz kahve trendlerinin ilk örneklerini görmeye başladığımız 1900’lü yılların başına gidiyoruz. 1.nesil kahvecilik hala en fazla tüketilen kahve çeşitlerinden biri olan toz kahve ile başladı. Bu döneme damgasını vuran buluş ise R.W Hills ile Austin’in kahveyi vakumlu küçük paketlere koyma fikri oldu. Bu fikir kahve çeşitlerinin satışlarının tavan yapmasına neden oldu.
Suda çözünebilen, granül kahveler ardında hiçbir iz bırakmaması ve hemen hazırlanabiliyor olması nedeniyle zamandan tasarruf ve temizlik kolaylığı sağlayan ürünlerdi. Pratik tarifler oldukları için oldukça fazla satılıyordu ancak çok fazla kimyasal işlemden geçiyorlardı. İşlemler sırasında tadı ve kokusu değiştiği için farklı katkı maddeleri de eklendiği için hem zararlı etkileri oluyor hem de tadı değişiyordu. Marketlerde hala satılan bu ürünlere kahve aromalı içecek demek daha doğru olacaktır.
2. Nesil Kahvecilik
Gerçek kahve tüketimine geri dönülmeye başlanan 60’lı yıllarda başlayan ev dışında sosyalleşme ihtiyacı ile, 2.nesil kahveciler açılmaya başladı. Starbucks, Cafe Nero gibi zincir kahveciler popülerlik kazandıkça zamanla dünyaya yayıldı. 1966 senesinde Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan Peet’s Coffee’nin sahibi Alfred Peet’tir. Peet’in arkadaşları 1971’de Starbucks’ı kurarak 2.nesil kahvecilerin mihenk taşı oldular.
Kahvenin artık çekirdek olarak kullanıldığı ve en başta espresso bazlı içeceklerin yaygınlaştığı bir dönemdir. Cappuccino, latte, mocha, macchiato gibi kahve çeşitleri ile cold brew gibi demleme yöntemleri ortaya çıkmıştır. Ayrıca evde yapılabilecek kahveler için moka pot, french press gibi aletler de satılmaya başlamıştır. 2.nesilde bir sosyalleşme aracına dönüşen kahve, iyi zaman geçirme ve iyi kahve içme esasına dayanır.
3. Nesil Kahvecilik
Son birkaç yıldır hayatımızda olan bu terimin en önemli özelliği kahve çeşitlerini yalnızca içecek olarak görmekle kalmayıp, bir kültür olarak sahiplenmesidir. Kahve kültürünün doğduğu bu dönemde nitelikli kahve tanımı da hayatımıza girdi. Kahvenin yetiştiği coğrafi bölge, çekirdeğin türü, hasat zamanı, içerdiği kafein miktarı, kavrulma süresi gibi detaylı bilgilere ulaşarak ne içtiğinizi tanımanızı sağlar. Müşteriyi en iyi ile tanıştırmaya çalışan yöntemler dinlendirme süresi, kullanılan ekipmanlar, kahve sertliği gibi aşamalara dahil olmamızı sağlar.
Baristalık mesleğinin ortaya çıkması ile iyi kahve kültürü iyice arttı. Her çekirdeği tanıyan ve tekniklere hakim olan baristalar ile müşteriler arasındaki bilgi alışverişi de bu neslin önemli özelliklerinden biri haline geldi.
Comentarios