Özel gün kutlamalarının olmazsa olmazlarından pasta, çok eski çağlardan beri tüketilen tatlı çeşitlerindendir. Doğum günü, yıldönümü kutlaması, düğün gibi zamanlarda organizasyonun temel taşlarından biri olmayı her zaman başarır. Oldukça fazla meraklısı olması sebebiyle şehirlerde pastacılık kursu veya butik pastacılar bulmak artık çok kolay. Dolayısıyla özel günlerinizde ilgi odağı olacak pasta tarifleri hazırlayabilir veya birbirinden renkli pasta çeşitleri arasından dilediğinizi seçebilirsiniz. Öncesinde gelin pastanın serüvenine birlikte göz atalım.

İnsanların önce ekmeği bulması ve sonrasında ekmeği çeşitli yöntemlerle tatlandırması ile gelişen süreçte, günümüzde her pastanede gördüğümüz bu tatlı tarifi çıktı ortaya. Genellikle dini törenlerde servis edilen ballı ekmek benzeri yiyeceğin içine kuruyemişler koyarak çeşitlilik yaratılırdı. Romalılar epey özen göstererek hazırladıkları pastaları masalarından eksik etmezlerdi. Amerika’nın keşfiyle artan kakao ve şeker miktarı sayesinde Avrupa’da pastacılık ilerlemeye başladı. 18. yüzyılda Vatel’in krem şantiyi bulmasıyla gerçek bir dönüşüm geçirdi ve günümüzdeki halini aldı.

Tarih boyunca pasta çeşitleri, pek çok sembolik anlamı ifade edecek şekilde kullanılmaya uygun görülmüştür. Örneğin son zamanlarda yaygınlığı artmış olan cheesecake’in ilk olimpiyat oyunlarında atletlere dağıtıldığına dair kayıtlar bulunmuştur. Üzerine eklenen her detayda güzelleşen pasta tariflerine bir eklemeyi de Kraliçe Victoria yapmıştır. Düğün pastasında beyaz kremayı kullanan ilk kişi olması sebebiyle bu kremaya royal icing (kraliyet kreması) ismi koyulmuştur. Fransız Devrimi’ne kadar sadece zengin ve soylu aileler için çalışan pastacılar kendi pastanelerini açarak bu tatlı çeşidini halka tanıtmıştır.

Pastanın ülkemize gelişi ise çok eskilere dayanmıyor. 19. yüzyılda dönemin padişahı, Mısırlı Vali Kavalalı Mehmet Paşa’nın çıkardığı isyanı bastırmak için Rusya’dan yardım talep eder ve isyan bastırılır. Ortaya çıkan yakınlaşma ile Rusya kapılarını Doğu Karadeniz’e açar. Burada fırıncılık, pastacılık ve lokantacılık alanlarında uzmanlaşan Karadenizliler Türkiye’ye geri döndüklerinde çeşitli yerlerde fırıncılığa başlar. Bu sebeple Türkiye’de pastane ürünleri konusunda özellikle Hemşinlilerin üzerine yoktur.

Farklı istekleri daha iyi karşılaması ve kişiye özel tasarımlara olan talebin artması ile butik pastacılık kendini geliştirmiş durumda. Beklentilere göre şeker hamurundan modelleme ve çok katlı tasarımlar yapılabiliyor. Siz de zevkinize uygun pastaların tasarımını yaptırabilir veya pastacılık kurslarından faydalanabilirsiniz.
Gelecek yazılarımızı okumak ve lezzet serüvenine dahil olmak için Binefis’i takipte kalın! :)
Comments