top of page
  • Yazarın fotoğrafıZülal Ural

Yumurta Üzerindeki Gizli Kodlar

Protein açısından zengin olan yumurta, özellikle büyüme çağındaki çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimleri için çok önemli bir besindir. Yemek tarifleri ve kahvaltılık tarifler için olmazsa olmaz besinlerden biri olan yumurta, mutfaklarımızdan eksik etmediğimiz ürünlerdendir. Peki yumurta alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Mutlaka yumurtaların üzerinde yer alan yazılara dikkat etmişsinizdir. İşte bunlar bize yol gösterecek olan gizli bilgilere sahip. Tarih ve çeşitli notları içeren bu kodlar satış için zorunludur ve her birinin anlamı vardır. Bu yazımızda, yumurta hakkında çok net bilgiler edinmenizi sağlayan kodları nasıl okuyacağınızı göstereceğiz.

yumurta nasıl haşlanır - yumurtanın üzerindeki kodlar - yemek tarifleri

Satın alabileceğimiz yumurta çeşitlerini ağırlıklarına göre 7 sınıfa ayırabiliriz. Bu ağırlıklar 45 gram ile 70 gram arasında değişiklik gösterir. Paketlerin üzerinde gram cinsinden ağırlıkları göremesek de M-L ve XL olarak görürüz. Ayrıca A, B ve C cinsinden kategorilere ayrılan yumurta çeşitleri kaliteye göre sınıflandırılır. A yüksek, B orta, C ise düşük kalitedir. C grubu genellikle yemek endüstrisinde kullanılır ve sağlık açısından uzak durulması tavsiye edilir. Yumurtanın kalitesinin rengine göre farklılık gösterdiği gibi bir algı olsa bile bu durum tamamen tavuğum yediği yemlerden kaynaklanır. Elbette organik beslenmesi ve rahatlıkla dolaşabiliyor olması yumurtanın lezzetini olumlu yönde etkileyen faktörlerdendir.

yumurta nasıl haşlanır - yumurtanın üzerindeki kodlar - yemek tarifleri

Bir yumurtanın kalitesini anlayabileceğiniz en kolay yöntem ise üzerindeki kodlarda saklıdır. Yumurta üreticileri ürünün üzerine “yetiştirme metodu kodunu” basmak zorundadır. Kayıtlı üreticiler tarafından uygulanması gereken bu yönteme organik pazarlar, köy yerleri gibi bireysel üretim ve satış yapılan yerlerde rastlamayabilirsiniz. Marketlerden satın aldığınız ürünlerde ise kodları okuyarak hareket etmek en güven veren alışverişi yapmanızı sağlayacaktır.

Eğer kod “0” rakamı ile başlıyorsa, en kaliteyi yumurtayı elinizde tutuyorsunuz demektir ve yumurta organiktir. Tavuğun yetiştirilme şekli ve beslenme biçimi tamamen organik olur. İlaç ve hormon takviyesi gibi kimyasal yöntemler kullanılmadan yetiştirilen köy tavuklarının yumurtasıdır. Sertifikalı olurlar ve fiyatı en yüksek olan ürünlerdendir.

Organik yumurta bulamıyorsanız üzerindeki kodun “1” rakamı ile başladığına dikkat etmelisiniz. Organik olmasalar bile piyasadaki en sağlıklı ikinci yumurta çeşitleridir. Yine tavuk çiftliğinde yetişen tavukların normal yemlerle beslendiğini gösterir. Yemek tariflerinde ve kahvaltılık tariflerde gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Rakam arttıkça yumurtanın kalitesi düştüğü için 1’den sonrasının tercih edilmemesini öneririz. Yumurta üzerinde yazan kod “2” rakamı ile başlıyorsa tavuk kümes içinde dolaşmıştır. Büyüme çağındaki çocukların gelişiminde kullanılması tavsiye edilmez. Sadece yemek tariflerinde kullanılabilir.

yumurta nasıl haşlanır - yumurtanın üzerindeki kodlar - yemek tarifleri

“3” rakamı ile başlayan kodlara sahip olan yumurtaların etik sebeplerden ve sağlık açısından tüketilmemesi taraftarıyız. Hormon verilerek, küçük bir alanda ve fabrikada kısa sürede büyütülen tavukların yumurtalarıdır. Teknoloji ile beraber hızlı ve seri üretime geçildiği için daha fazla yumurta alabilmek adına bulunmuş acımasızca bir yöntemden bahsediyoruz. Türkiye’de en fazla karşımıza çıkan yumurta üretim tekniğidir ve gıda endüstrisinde karşımıza çıkar.

Hayvan haklarını korumak ve kendi sağlığımız için iyi bir şey yapmak istiyorsak yemek tarifleri ile kahvaltılık tariflerde kullanacağımız yumurta çeşitlerini iyi seçmeliyiz. Binefis ailesi olarak yemek tarifleri ve faydalı bilgiler paylaşmaya devam edeceğiz.

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page